Skip to main content

Ofte stillede spørgsmål

Herunder finder du de ofte mest stillede spørgsmål.
Der er også guides til at hjælpe forældre godt på vej når det kommer til at oprette de forskellige konti og adgange.

Generelt om klubben

Jeg har ikke prøvet at spille PC før og/eller synes ikke jeg er god nok?

Man bliver jo ikke bedre af at lade være med at øve sig?! Man lærer hurtigt at bruge mus og tastatur og får hjælp til dette. Det skal man jo alligevel lære på et tidspunkt i sit liv. Man får en mini intro til det. Og man kan naturligvis altid spørge underviser eller sidemanden.

Nogle har kun prøvet at spille med kontrollere (fx til Xbox og PlayStation) - men mus og tastatur læres hurtigt og giver dig som spiller en klar fordel over de som bruger kontrolleren.

Spilmæssigt er der altd nogen på med samme niveau, og selv de gode har dårlige dage så de alligevel ikke er det. Endvidere sørger vi altid for at lave hold så de er mest mulige lige/fair hvorved det er sjovest for alle. I nogle tilfælde giver de bedste ulemper i spillet.

Da der er et stort fokus på at træne alles svagheder på et individuelt plan kommer man hurtigt efter det!
Skal dette gå endnu hurtigere kan man tilkøbe eneundervisninger der kun handler om dette (læs mere om dette i bunden af siden økonomi).

Inde i din profil på vores hjemmeside kan du løbende følge med i din tekniske fremgang og derved få inspiration til hvad du bør træne som det næste.

Hvilke spil spilles der?

Vi er en lille Esport Klub med en mission om at holde det simpelt, men på et højt niveau. Målet er bl.a. at lære unge om samarbejde, holdånd, den gode tone, bevare positivitet i modgang, individuel forbedring, samt at repetition og at øvelse giver resultater. Dette kombineret med få ugentlige åbningsdage og deltagere gør konceptet er skarpt skåret.
Vi spiller derfor mest Counter Strike (CS) som seriøst FPS (First Person Shooter) - vi spiller dog også andre. Men aldrig Valorant, Overwatch, Apex Legends, The Finals, Call Of Duty eller Battlefield. Fortnite (se næste FAQ med faglig begrundelse) bruges kun som sjov (især da man kun kan være 4 i samme spil).

Af samme grund holder vi os primært til Steam (den største udbyder af spil i verden). Så sparer vi også meget tid med logins, konti og skiften rundt.

Steam spil vi spiller for adspredelsen, alternative træningsmetoder til CS, eller bare have det sjovt, er for tiden oftest:

  1. Aimlab (gratis) - FPS (sigteøvelser)
  2. Alien Swarm (gratis) - Third-Person Shooter (mod Aliens)
  3. Counter Strike (gratis, men man bør tilkøbe "Prime") - FPS (meget taktisk hold mod hold)
  4. Depth (købe) - FPS (haj mod mennesker)
  5. Day Of Defeat: Source (købe) - FPS (2. verdenskrig)
  6. Flatout 2 (gratis) - Bilspil (på tid eller derby)
  7. Left4Dead2 (købe) - FPS (mod Zombier)
  8. Northgard (købe) - Strategi (Vikinger)
  9. Orion: Prelude (købe) - FPS (mod dinosauer)
  10. Raft (købe) - FPS (overlevelse på havet)
  11. Rocket League (gratis) - Bilspil (fodbold i bil)
  12. TrackMania Nations Forever (gratis) - Bilspil (på tid)

De fleste af disse spil kan købes meget billigt (helt ned til 8 kr.) når de er på tilbud. Vi sørger for at alle får en chance for at købe dem billigt når de er på tilbud.

Der er lånekonti med langt de fleste spil på - men det er nogle gange ikke nok. Derfor bør man hurtigst muligt have egen Steam konto (se anden FAQ) som løbende kan udvides med spil samt børnene kan have deres egne ting på (fx skins, spillernavn, konfigurationer, statistik, kommunikere med hinanden via, rang osv.).

Det er klart at spil vi spiller skifter med tiden. Men vi forsøger at skifte spil mindst muligt da det jo kræver deltagerne køber nye spil, ikke bruger tid på blot at lære nye spilinterfaces, samt vi har rigeligt at lære og udvikle os med via de andre spil.

Hvorfor spiller I ikke så meget Fortnite?

Den mest afgørende forskel er at man i Fortnite kun kan være max 4 spillere (vi er op til 10 deltagere i klubben ad gangen), mens man i Counter Strike helst skal være 10.

Fortnite er et tredjepersons skydespil i tegneseriestil med et byggekomponent, der som udgangspunkt er et single player spil (selvom man nu om dage kan være hold). Fortnite har en PEGI rating på 12+ år (med anbefaling om 18+ eller forældres vurdering i forhold til barnet). Fortnite er også primært noget man spiller som underholdning og afslapning. Derfor egner Fortnite sig rigtig godt til noget man spiller "alene" hjemme i fritiden, men ikke i klub for at lære taktikker, samarbejde, kommunikation og personlig udvikling via undervisning.

Counter Strike (CS) er derimod et førstepersons skydespil, der fokuserer på taktisk gameplay og realistiske miljøer. Det handler kun om holdbaserede kampe, hvor spillere enten er terrorister eller antiterrorister, og det kræver en mere taktisk tilgang, hvor kommunikation og strategi er afgørende.
Counter Strike er derfor langt mere seriøst og mere realistisk i modsætning til Fortnite hvor man fx kan slå hinanden med en stor lilla hammer, ved tryk på knap kan kalde modstanderene for tabere, man kan unødige ting som at danse, samt kan bygge stiger og huse ud af fri luft.

De store forskelle er derfor at Counter Strike kræver stor kommunikation, samarbejde, øvelser, forberedelse, og avanceret taktikker der indøves hvor hver spiller har sin rolle. Dette gør også Counter Strike til et markant bedre værktøj til undervisning og læring og endnu mere i fællesskab.

Målet for aRise.dk Esport Klub er bl.a. at lære unge om samarbejde, holdånd, den gode tone, bevare positivitet i modgang, individuel forbedring, samt at kommunikation, repetition og øvelse giver resultater. Derved er Counter Strike et langt bedre valg. Dette kombineret med få ugentlige åbningsdage og deltagere gør konceptet er skarpt skåret. I dette lys vil Fortnite spilde vores tid da det langt lettere kan spilles hjemmefra og alene.

Derfor spiller vi kun Fortnite som underholdning og sjov.

Jeg har et forslag eller ønske til klubben?

Har du ønsker til spil, ændring af tidspunkt, ekstra træningsdage, undervisningens indhold, skal der kunne købes mad og drike, udstyret, vil være hjælpende hånd, ønsker særarrangement om specifikt emne, forslag om nye ting mm. så skriv endelig til os.

Medlemskab og besøg i klubben

Skal man have en Steam konto med det samme (første gang man er med)?

Nej, man behøver ikke have en Steam konto til at starte med da vi har lånekonti med langt de fleste spil på. Disse er mest ment til hvis man ikke har fået købt et given spil eller man blot er i klubben for første gang for at se om det er noget.
Det kan dog ske der er så mange nye med at der ikke er nok låneprofiler. Så det er altid en god ide at oprette sin gratis Steam konto (se anden FAQ) med det samme så den kan få alle de gratis spil på sig og løbende udvides. Den nyeste deltager har altid låneretten.

Hvad skal man helst altid have med i aRise.dk Esport Klubben?

De første par gange behøver du ikke have noget som helst med :-) Men efter nogle gange bør man anskaffe:

  1. Helst have en oprettet gratis Steam profil (se anden FAQ) som man kan huske sit login til! Det kan også kræve adgang til emailen afhængigt af opsætning.
  2. Helst have en oprettet gratis Discord konto (se anden FAQ) som man kan huske sit login til! Det kan også kræve adgang til emailen afhængigt af opsætning.
  3. En fyldt mave så der ikke går tid med spisning - det forsinker spil for andre, og nogle måske skal se sultent på. Vi overvejer om man skal kunne købe mad?!
  4. Helst have købt "Prime-statusopgradering" til Counter Strike (se anden FAQ) så der er flere spilmuligheder og man kan få skins.
  5. Indkøbe andre relevante spil til ens Steam konto på sigt. Vi gør opmærksom på når de er på tilbud via e-mail og Discord så der kan spares penge.

Bemærk at det er klart lettest hvis man har Steam og Discord appen installeret på ens mobiltelefon eller tablet som man har med sig. Så slipper man for at skulle have adgang til ens email og manuelt taste ting, da login med apps udelukkende er at scanne en QR kode med appen. Bemærk at ens Steam konto skal bekræftes i Steam appen. Se anden FAQ om hvordan man lettest logger ind i klubben.

Må man medbringe eget udstyr i aRise.dk Esport Klub?

Nej. Det er for besværligt for de fleste at slæbe med i skole mm. og så tager det for lang tid at opsætte det. Hertil kommer der ikke skal installeres specialdrivere på maskinerne. Ved at lade være sikrer vi samtidig at alle har det samme udstyr og det derfor er lige for alle.

Det eneste man må tage med er et headset, samt en USB med udelukkende (af hensyn til virus) ens Counter Strike CFG på (hvis man har sådan en).

Jeg vil gerne opsige mit medlemsskab?

Hvis du ønsker, bruger du bare dine sidste klip så de ikke går tabt. Med 0 klip opsiges du automatisk efter en periode så du slet ikke behøver at foretage dig noget. Det er dog god pli lige at gøre opmærksom på det og så der ikke opstår misforståelser. Så smid lige en mail.

Det er også muligt at give direkte besked om at man ikke ønsker at være medlem mere hvorved vi kan fjerne dig med det samme. Bemærk at klip der ikke er blevet brugt ikke refunderes og ligeledes ikke kan overføres til andre.

Steam og Discord

Hvordan opretter man sin gratis Steam konto?

Gå til https://store.steampowered.com/join/ og udfyld formularen og følg instruktionerne. Her er det stærkt anbefalet at bruge barnets email konto hvis de har en, samt i det hele taget overveje at oprette en email til dem hvis de ikke allerede har én (ikke at de behøver at kende login) så deres online aktiviteter er samlet ét sted og allererde står i deres navn.

Hvis man gerne vil være lidt proaktiv er det en rigtig god ide at købe "Prime-statusopgradering" til ens Counter Strike. Efter login så gå til denne side og køb den. Se anden FAQ for mere information og fordelene ved Prime.

Bemærk at man gratis kan få Steam appen installeret på ens mobil eller tablet. Det gør login markant lettere da det så blot er at scanne en QR kode istedet for login på email. Det kræver dog ens konto er bekræftet (auth) i appen (nemt og kræver kun adgang til emailen). Download appen på din enhed via appstore og brug dit nyoprettet login til at logge ind med.

OBS: Husk at gemme den nøgle der skabes under opsætningen til hvis man skal genskabe adgangen fordi du har mistet eller skiftet mobil/tablet, eller hvis der opstår problemer. Tag fx et screenshot af den og send det i en email til dig selv.

Hvordan opretter man sin gratis Discord konto?

Discord er den førende måde at kommunikere mens man spiller. Vi nærmer os en halv millard brugere!

Sådan opretter du din Discord konto:
  1. Download Discord appen i din app store hvis det er mobil eller tablet. Hvis det er på en PC så hent klienten her https://discord.com
  2. Klik på "Registrer". Vælg nu oprettelse med "Email" istedet for "Telefon".
    1. Her er det stærkt anbefalet at bruge barnets email konto hvis de har en, samt i det hele taget overveje at oprette en email til dem hvis de ikke allerede har én (ikke at de behøver at kende login) så deres online aktiviteter er samlet ét sted og allererde står i deres navn.
  3. Udfyld ønsket brugernavn og password.
    1. Det anbefales kraftigt at I vælger et brugernavn der identificerer jer (fx "Marcus" istedet for "Byggeman Bob"). I Disccord kan det nemlig være svært at finde rundt i personerne da man kan kalde sig hvad som helst. Det er muligt at skifte brugernavn senere.
  4. Vælg helst et godt profilbillede så det er til at se hvem der er hvem.
  5. Skriv emailadressen og password, samt dit brugernavn ned et sted (eller send email til sig selv med det).

Forældre er også velkommen på Discorden.

Da Discord er et kommunikationsprogram er det i det hele taget smart også at have det installeret på sin mobil eller tablet (ud over på ens egen PC). Så kan man lettere aftale ting, holde sig opdateret om events, tilbud, hvem der kommer i klubben, om nogen vil spille, og blot holde kontakten. Så kan man også nemt logge ind når man er i klubben.

Hvordan får man adgang til klubbens Discord (og de lukkede talekanaler)?

Det er generelt noget vi håndterer når vi mødes. Men det kræver naturligvis du har en konto oprettet (se anden FAQ).

Men ellers på den maskine der har Discord installeret, forbind/tilføj til vores Discord ved at klikke på linket med Discord logoet i topmenuen. En side i browseren åbner og man godkender man vil forbinde.

Ønskes adgang til de lukkede kanaler skrives herefter i tekstkanalen om det emne at du ønsker adgang til de lukkede talekanaler der kun er for medlemmer. Så vil admin tildele dig adgangen hurtigst muligt.

Hvordan logger jeg lettest ind på Steam og Discord i klubben?

Der er overordnet set tre måder at logge ind på Steam og Discord på (næsten ens):

  1. Dårlig løsning: Man skal huske sit brugernavn og password, og har med vilje ingen sikkerhed opsat så login ikke skal bekræftes.
    At fravælge sikkerhed er ikke anbefalet da ting købes til Steam kontoen og hackere nemt kan udgive sig for at være dig i kommunikation med andre (som er den hyppigste måde man mister ens Steam konto eller skins mm.).
  2. God løsning: Man skal huske sit brugernavn og password, og skal have adgang til den tilknyttede emailkonto. Ved forsøg på login tilsendes en talkode til emailenkontoen som man skal indtaste ved samtlige logins i Steam og Discord for at bekræfte ens identitet. Denne ekstra sikkerhed er tidskrævende og kræver man kan huske endnu et login. Men det kan gøres i klubben uden forældre, hvis koder da kan huskes.
  3. Bedste løsning: Man behøver slet ikke huske sit brugernavn, password eller have login til sin email. Dette kan gøres ved at have den gratis Steam app og Discord app installeret på ens mobiltelefon eller tablet (find dem i app store). For at logge ind åbner man blot den givne app og tager billede af QR koden på PC skærmen. Så er man logget ind. Ud over letteste og hurtigste login er det samtidig den højeste sikkerhed man kan få, og er derfor anbefalet!
    OBS: Husk at gemme den nøgle der skabes under opsætningen til hvis man skal genskabe adgangen fordi du har mistet eller skiftet mobil/tablet, eller hvis der opstår problemer. Tag fx et screenshot af den og send det i en email til dig selv.

Da Discord er et kommunikationsprogram er det i det hele taget smart også at have det installeret på sin mobil eller tablet (ud over på ens egen PC). Man kan bare slå notifikationer fra. Så kan man lettere aftale ting, holde sig opdateret om events, tilbud, hvem der kommer i klubben, om nogen vil spille når man er hjemme, og blot holde kontakten. Så kan man også nemt logge ind når man er i klubben.

Counter Strike

Hvad er, og hvordan købes, "Prime" til ens Counter Strike på Steam?

Prime-statusopgradering er en engangsbetaling på omkring 100 kr. At købe "Prime" gør bl.a.:

  1. Man viser Steam at man er seriøs om spillet og bliver derfor hævet en smulge over de som ikke betaler.
  2. Man får adgang til rangsystemet og Premier kampe, og derved ikke kun Competetive kampe.
  3. Man møder markant færre cheaters når der spilles.
  4. Man får bedre Trust Factor på Steam så man spiller med andre ligesindet.
  5. Man får ugenligt "drops" i form af fx skins til våben, sprays man kan lave inde i spillet og kasser som der kan købes nøgler til og åbnes for (måske) at få ekstra fede skins. Disse drops (inkl. uåbnet kasser) kan sælges for rigtige penge som der så fx kan købes helt andre spil eller skins til CS for. Børnene kan også blot gratis bytte dem internt uden det koster noget.

Det er ikke et krav at have Prime-statusopgradering det første stykke tid som medlem af aRise.dk Esport Klubben. Men når der skal spilles online bør man have det. Hvis blot én spiller på holdet ikke har Prime tvinges de andre spiller med Prime til at spille uden selvom de har købt det. Det er enten eller for holdet.

Prime tjener sig økonomisk selv hjem igen med tiden hvis man sælger skins og især kasserne.

Erfaringen er også at børnene synes det er lidt snyd når andre får skin-drops mm. uden de selv gør. Bemærk at skins ikke gør våben bedre - de ser kun anderledes og federe ud.
Skins er forøvrigt en kæmpe industri hvor de dyreste skins koster 4+ millioner kr. og der handles for over 1 milliard kr. om ugen på verdensplan. Det virker præcist som aktier, og er derfor en god mulighed for at lære børnene om aktiemarkedet og dagskurser! 

Hvis man gerne vil købe "Prime-statusopgradering" til ens Counter Strike skal man blot efter login i Steam gå til denne side og købe Prime. Så kommer det automatisk på.

Hvilke roller på holdet findes der i Counter Strike?

Alle kommer til at prøve alle rollerne. Man kan godt være mere end kun én rolle.

In-Game Leader (IGL)
Spillets leder (forkortet som IGL) er sandsynligvis den vigtigste af alle rollerne i CS. IGL giver rundens taktik i starten af hver runde og dikterer, hvordan den skal spilles. Deres indflydelse stopper dog ikke her. I midten af runden involverer IGL CS-rollen store beslutninger om rotationer og hvordan opsætningen skal ændres, mens runden udvikler sig. Som et resultat vil du se, at mange IGLs naturligt får færre "frags" (kills) end deres holdkammerater. Deres fokus er et andet sted.

AWP'er
AWP'eren er normalt stjernen på et hold og er en af de vigtigste roller i CS. AWP'ere søger ofte at få et åbnings-kill på en modstander, hvilket efterlader dem i en øjeblikkelig 4v5 ulempe. Når det bliver svært, er holdene afhængige af deres AWP'er for at trække dem ud af problemer. Dog skal AWP'ere være dygtige med våben udover AWP'en. Husk at det er det dyreste våben i spillet, så de vil ikke have den i hver eneste runde og ligeledes nødigt må miste den.

Rifler - Lurker
Blandt alle CS-roller er lurkere måske de mest undervurderede. Lurkeren er traditionelt en rolle på T-siden, der holder sig tilbage, mens deres hold bevæger sig mod et bombsite. Dette giver dem mulighed for at fange eventuelle CT'er i rotation og forhåbentlig få et gratis drab og lige meget hvad information om hvor fjenden er og ikke er. Dette er ikke en rolle for de offensive.

Rifler - Entry Fragger
Entry Fragger har et ret selvforklarende job på T-siden. Deres primære opgaver i CS-kampe er at være ham der først svinger om hjørnet til et bombsite og få et drab, inden de selv dør. Hvis de kan gøre det, er opgaven fuldført. Hvis de kan få to eller flere drab, har Entry Fragger potentiale til at vinde runder på egen hånd. En vigtig ting ved Entry Fragger er, at de ikke må være bange for at dø. Det er en afgørende del af rollen, som de må acceptere.

Support
Supporteren er måske den mindst glamourøse af alle CS-roller. Deres job er at indsamle information ved at forblive i live og yde hurtig støtte, når fjendens planer afsløres. Supporteren vil sjældent toppe leaderboardet, men deres bidrag bør ikke gå ubemærket hen. De er ligeledes en vigtig hjælp for IGL da Supporteren kan bruges meget stratetisk samt kan skabe en afledning eller stå for de vigtigste granater i en taktik.

Hvordan optimeres FPS (Frames Pr. Second) så man bedre kan ramme modstanderen?

Hvis man vil have en chance eller blive god til spillet er det nødvendigt at komme højest muligt i frame. Absolut minimum 100 hz.

Se FPS optimeringsguiden på denne hjemmeside. Denne tager udgangspunkt i CS, men 80 % af guiden er for alle spil.

Ønsker du hjælp til FPS optimering, så se tilkøbsmulighed under Økonomi i bunden.

Hardware og computer

Hvilket gamer udstyr skal jeg indkøbe hvis jeg vil spille hjemme?

Prioritetsrækkefølge i indkøb er: Mus, Skærm, Headset og så Tastatur. Det giver mest værdi og spilkvalitet for pengene.

Alt hardware (ekskl. skærm) findes i en dårlig/billig-kvalitet mellem 100 og 350 kr., en mellem-kvalitet mellem 350 og 750 kr., og en god/dyr-kvalitet mellem 750 og 1500 kr. Det er ikke anbefalet at vælge den dårlige kvalitet da man får så meget mere for pengene ved mellem og endnu mere den gode.

Vigtigt ved køb af gamer mus:

  • Gode DPI (minimum 1200)
  • Størrelse og vægt der passer til dig og din hånd
  • Ergonomi der passer til dig er vigtigst
  • Trådløst er dyrere, men en smagssag

Vigtigt ved køb af gamer skærm:

  • 144 hz (eller mere) er et krav
  • Responstid på 1 ms
  • IPS panel er bedst til FPS spil (ikke VA)
  • Minimum 24", men ikke over 27" ved FPS spil.
    Ved 24" er 1080p fint, men ved 27" bør overvejes en 1440p skærm. Det handler om "ppi" (pixeltæthed)
  • FPS-spil er bedst med en flad skærm (ikke curved)
  • Har FreeSync (eller G-sync alt efter dit grafikkort)
  • Skal have mulighed for både DisplayPort (DP) og HDMI kabling. DVI er nødsituation

Vigtigt ved køb af gamer headset:

  • Holder andre lyde fra lokalet ude
  • Surround Sound (7.1 lyd) - ikke fake "3D lyd"
  • God mikrofon der ikke skratter (gerne udskiftelig)
  • Skal kunne slukke/tænde for mikrofonen på kablet eller headset
  • Ergonomi der er behagelig at have på i lang tid
  • Trådløst er dyrere, men en smagssag
  • Understøtter korrekt platform som det skal bruges til. Nogle headsets virker ikke til PC, men kun PlayStation osv.

Vigtigt ved køb af gamer tastatur:

  • Anti-ghosting taster er et kæmpe krav!
  • Mekaniske/analog taster og ikke membran/digitale
  • Kablet med USB
  • "N- Key Rollover" hvis muligt (men koster en del ekstra)

Ønsker du hjælp til køb af PC eller udstyret, så se tilkøbsmulighed under Økonomi i bunden.

Vil klubben overtage (i få tilfælde købe) gammelt udstyr fra mig?

JA! Klubben har historisk set kun overlevet med donationer i form af hardware og gamle maskiner som vi så sammensætter, opdaterer, sætter enkelte nye dele i, samt optimerer så det kan få nyt liv og der kommer "nye" maskiner ud af det.

Vi ønsker derfor donationer inden for at IT udstyr man kan tænke på. Det er fx:

  • Komplette maskiner
  • Grafikkort
  • Harddiske
  • RAM
  • Bundkort med CPU'er
  • Mus
  • Tastatur
  • Headsets
  • Skærme
  • Kabler af en hver art (især netkabler)
  • Gamerstole

Så ligger I inde med noget I overvejer at smide ud, så giv det hellere til os som kan bruge det.

Vi nulstiller alle harddiske lige meget hvad samt afskaffer på miljømæssigt korrekt vis det udstyr som viser sig ikke at kunne bruges.
Er de gamle ubrugte maskiner gode nok, sendes de til børnehjem, mødrehjælpen og lignende.